Βασιλική στη…Βασιλική Κινστέρνα
Η αγαπημένη μου Amelie Nothomb, στη ‘Μεταφυσική των σωλήνων’ ξεκινάει το βιβλίο περιγράφοντας μ’ ένα συγκλονιστικό εναλλακτικό τρόπο όλα τα συναισθήματα που νιώθει ένα βρέφος από την ώρα που γεννιέται μέχρι την ώρα που αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Όταν στα 22 μου διάβαζα αυτό το βιβλίο (με στόμα να χάσκει από το θαυμασμό και το σοκ) είχα σταθεί στο πόσο απίστευτα σημαντικές είναι οι στιγμές που κάποιος κάνει ένα μακροβούτι στον κόσμο του συνειδητού και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη ζωή. Κανείς μας δε δίνει σημασία σ’εκείνες τις στιγμές που ένα ένα τα κύτταρα του μυαλού μας ανάβουν σα φαναράκια και μας δείχνουν το δρόμο για τον κόσμο που θα ζήσουμε. Είναι απλά μια φυσιολογική λειτουργία όπως όλες. Αμέσως ξέρουμε πώς να φαμε, πώς να γελάσουμε, πώς να κλάψουμε.

Αφού μάθουμε και να περπατάμε και τέλος αρχίζει η μύηση στο μαγικό κόσμο των λέξεων. Όταν η μανούλα, ή όποιος έχει αναλάβει να μας διδάξει, γίνεται δάσκαλος της μητρικής, ρουφάμε αχόρταγα κάθε νέα λεξούλα και την αναπαράγουμε καμαρωτά σε κάθε ευκαιρία. Αργότερα, γύρω στα 8 μας χρόνια, χωρίς να καταλάβουμε καλά καλά το πώς, αρχίζουμε να μαθαίνουμε την πρώτη ξένη γλώσσα και λίγο αργότερα ίσως και μία δεύτερη. Με τη διαφορά ότι, όσο τα χρόνια περνούν, η διαδικασία αρχίζει σιγά σιγά να μας βαραίνει, μέχρι που στην εφηβεία ο ρυθμός αφομοίωσης μπαίνει σε slow motion καθώς το μυαλό τιγκάρει από ένα σωρό άλλα…Τουλάχιστον όμως ξέρουμε ότι σε λίγο καιρό το ”μαρτύριο” όπως φαντάζει στους περισσότερους, θα τελειώσει.

Η ζωή τα φέρνει έτσι καμιά φορά, που απ’το πουθενά, η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Ή τουλάχιστον έτσι το νιώθω εγώ τώρα. Μόνο που τώρα τα πράγματα δεν είναι ούτε πηγαία ούτε αυθόρμητα, ούτε εύκολα. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας αφομοίωσης, κάθε λέξη παλεύει να γαντζωθεί και να μείνει στο νου, να διασταυρωθεί με κάτι παλιό, να βρει τη θέση της για πάντα στη συνείδηση. Κάθε επιτυχημένη μικροεπικοινωνία μοιάζει με νίκη και με βήμα προς την αποκωδικοποίηση ενός καινούργιου κόσμου. Και όλο αυτό είναι στ’αλήθεια παράξενα όμορφο..!